فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 53، آذر و دی 1394)

نشریه طلوع بهداشت
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 53، آذر و دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی دل پیشه، شبنم شکوهی اردبیلی، مهران بابا نژاد، مرتضی منصوریان *، مصطفی قربانی، عزیز رضاپور، هادی رحیم زاده برزکی صفحات 1-14
    مقدمه
    دوره سالمندی نیازها و مشکلات بهداشتی مخصوص به خود دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین مسائل و نیازهای بهداشتی سالمندان استان ایلام در سال 1391 انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 1012 سالمند ساکن در شهرستان های هشت گانه استان ایلام بر اساس تخصیص متناسب، یک پرسشنامه استاندارد را از طریق مصاحبه چهره به چهره تکمیل کردند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 1012 سالمند مورد مطالعه (5/60٪) مرد و (5/39٪) زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 02/8±1/71 سال و بیشتر سالمندان مورد مطالعه در گروه سنی 69-65 سال بودند. 6/38% تحت پوشش سازمان بیمه خدمات درمانی بوده اند. میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک افراد مورد مطالعه به ترتیب 38/13 و 76/11 بود. میانگین توده بدنی افراد مورد مطالعه 72/25 بود. 1/36% سابقه ابتلا به بیماری های قلبی، 15 % دیابت، 5/22% مشکل تنفسی و 3/16% به سیگار اعتیاد داشتند. 3/45% سابقه جراحی، 8/72% سابقه درد مفاصل، 6/64% سابقه درد اسکلتی و 6/12% سابقه سکته مغزی داشتند. افتادن از ارتفاع بیشترین (18%) فراوانی سوانح و حوادث را به خود اختصاص داده بود.
    نتیجه گیری
    مشکلات شایع جسمی سالمندان استان ایلام عمدتا«به بیماری های غیرواگیر و بویژه قلبی-عروقی و دیابت بر می گردد. بنا براین لزوم اجرای مداخلات ارتقا سلامت برای سالمندان به منظور داشتن یک زندگی سالمندی سالم ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمندان، نیازهای بهداشتی، مشکلات بهداشت، سلامت سالمندان
  • علیرضا شهریاری فارفانی، مهدی مختاری *، اصغر ابراهیمی، محمد تقی قانعیان، محمدحسن احرام پوش، علی دهقانی صفحات 15-28
    مقدمه
    نظر به نقش مهم صنایع در آلوده سازی محیط، پژوهش حاضر به منظور بررسی کارایی روش تلفیقی انعقاد شیمیایی و پروکسون (O3/H2O2) در تصفیه فاضلاب رنگی کارخانجات لوازم خانگی طراحی شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع تجربی بوده و در مقیاس آزمایشگاهی بر روی فاضلاب واحد رنگ کاری کارخانه تولید لوازم خانگی انجام پذیرفت. نمونه برداری به شیوه مرکب انجام شد. فرآیندهای مورد استفاده فرآیند انعقاد شیمیایی و اکسیداسیون پیشرفته (پروکسون) می باشد. در این تحقیق تعداد 250 نمونه مورد آزمایش قرار گرفت. جهت انجام مرحله انعقاد شیمیایی از منیزیم کلراید، پلی آلومینیوم کلراید و آهن III کلرید، پلیمر کاتیونی و بنتونیت استفاده شد. در این تحقیق از دستگاه هایی نظیر اسپکتروفتومتر مدل DR 2000، جارتست و رآکتور ازن زنی استفاده گردید و بر روی نمونه ها آزمایشاتی نظیر COD و رنگ سنجی مطابق دستورالعمل Standard Method بر روی نمونه ها صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هر یک از منعقد کننده های مورد بررسی در pH بهینه خود توانستند به ترتیب 85/86 % (منیزیم کلراید)، 47/88% (پلی آلومینیوم کلراید) و 41/85% (آهن III کلرید) در حذف COD تاثیر گذار باشند. پلی آلومینیوم کلراید با 92/90% بالاترین راندمان حذف رنگ را حاصل نمود. همچنین بالاترین راندمان حذف COD مربوط به ترکیب منیزیم کلراید (mg/l 4/1)، پلی آلومینیوم کلراید (mg/l 6/0) و پلیمر های کاتیونی (mg/l 4/0) با راندمان 11/89% بود که رنگ را نیز به میزان 38/93% حذف نمود. با انجام فرآیند اکسیداسیون پیشرفته به روش پروکسون بر روی فاضلاب پیش تصفیه شده در مرحله انعقاد شیمیایی راندمان حذف COD از 11/89% به 67/99% رسید.
    نتیجه گیری
    به دلیل حالت سوسپانسیونی این نوع فاضلاب می بایستی در ابتدا جامدات محلول موجود در فاضلاب حذف شده و سپس فرآیند های تکمیلی به منظور تصفیه بهتر انجام پذیرد. از این رو فرآیند پروکسون در ترکیب با فرآیند انعقاد شیمیایی دارای قابلیت بسیار بالایی در حذف COD و رنگ از فاضلاب کارخانجات لوازم خانگی می باشد.
    کلیدواژگان: فاضلاب صنعتی، فاضلاب رنگی، انعقاد شیمیایی، پروکسون، صنایع لوازم خانگی
  • حسین فلاح زاده، زهره گلشن زاده *، حسن مظفری، مهدیه ممیزی صفحات 29-37
    مقدمه
    دیابت نوع 2 و کمبود ویتامین D هر دو از بیماری های شایع هستند. پژوهش های پرشمار ارتباط میان این دو را بررسی کرده اند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل یاری ویتامین D مقاومت به انسولین در مبتلایان به دیابت است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مرور سیستماتیک و متا آنالیز می باشد که در واقع یک مطالعه مروری روی بررسی های انجام شده موجود است. ابتدا جستجوی وسیعی بر روی منابع الکترونیکی انگلیسی شامل EMBASE، Web of science، Medline Scopus و Who و نیز منابع الکترونیکی فارسی شامل SID و Iranpsych برای یافتن مقالات پژوهشی مرتبط با دیابت انجام شد.
    یافته ها
    با توجه به آزمون ناهمگنی، مطالعات دارای ناهمگنی معنی داری در ویتامین D، HOMA-IR و حساسیت انسولین بودند. بنابراین از مدل اثرات تصادفی استفاده شد و اختلاف میانگین و فاصله اطمینان 95% بین دو گروه مورد و شاهد به ترتیب در ویتامینD، 87/1 و (23/9،49/5-)، همچنین درHOMA-IR، 09/0 و (05/0،23/0-) و حساسیت انسولین، 24/0 و (26/0،75/0-) بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با توجه به متا آنالیز، تجویز ویتامین D و میزان حساسیت انسولین و HOMA-IR بر روی افراد دیابتی تاثیرگذار نمی باشد
    کلیدواژگان: ویتامینD، HOMA، IR، حساسیت انسولین، متا آنالیز، دیابت
  • احمد مرادی، داوود شجاعی زاده * صفحات 38-49
    مقدمه
    کارکنان بخش سلامت نقش مهمی را در آموزش سبک زندگی سالم به گروه های مختلف جامعه بر عهده دارند و به عنوان الگوی مناسب رعایت سبک زندگی سالم به حساب می آیند. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی سبک زندگی سالم کارکنان مراکز بهداشتی درمانی اندیمشک انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی– تحلیلی کلیه کارکنان بهداشتی درمانی(170 نفر) به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقا دهنده سلامت (HPLPII: Health promotion lifestyle profile II) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزارspss نسخه 19و آزمون های آماری توصیفی و آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همچنین ضریب همبستگی Pearson انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی آنها 06/7±25/36 سال بود. 8/26 درصد مرد و 1/77 درصد، متاهل بودند. نمره کل سبک زندگی در کارکنان 34/15±130 بدست آمد. بیشترین امتیاز را بعد مسئولیت پذیری درباره سلامت (67/4±90/28) و کمترین امتیاز را فعالیت فیزیکی (67/4±90/28)کسب کرد. بین متغیرهای دموگرافیک با سبک زندگی کلی ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت(05/0p<). ولی بین جنس و تغذیه(005/0=P)، تاهل و روابط بین فردی (005/0=P)، BMI و روابط بین فردی(005/0=P)، سابقه کار و رشد معنوی(016/0=P) ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان دهنده این است که انجام رفتارهای ارتقا دهنده سلامت در کارکنان بهداشتی از سطحی متوسط برخوردار می باشد. بنابراین برنامه ریزی جهت بهبود و ارتقای سبک زندگی این گروه شغلی پر اهمیت که نقش بسیار مهمی در ارتقای سلامتی جامعه دارند ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، HPLP، کارکنان بهداشتی درمانی، اندیمشک
  • محمد سلطانیان، مقداد پیر صاحب، علی الماسی، مسعود مرادی *، کیومرث شرفی، سپیده سلطانیان صفحات 50-63
    مقدمه
    گروه رنگ زای آزو به طور گسترده برای رنگ رزی الیاف مورد استفاده قرار می گیرند. متیلن بلو یکی از رنگ های این گروه می باشد که بدلیل وجود حلقه های بنزنی در ساختار آن موجب سمی بودن و ماندگاری آن در محیط می شود. عدم تصفیه مناسب آن، صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند. یکی از راه های حذف این رنگ از منابع طبیعی جذب آن بوسیله جاذب ها می باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی سینتیک واکنش و ایزوترم های جذب رنگ متیلن بلو پامیس پودری می باشد.
    روش بررسی
    فرایند جذب در شرایط آزمایشگاهی در pH خنثی،غلظت ثابت رنگ و دوزهای مختلف جاذب مورد بررسی قرار گرفت. سپس غلظت باقیمانده در محلول رنگ از طریق جذب بوسیله با دستگاه اسپکتروفتومتر (Cary 50 ساخت کمپانی (Perkin Elmerدر طول موج nm 665اندازه گیری شد. به منظور درک چگونگی جذب، داده های بدست آمده با ایزوترم های جذب لانگمیر، فروندلیچ، تمکین، هارکینز- جورا، دوبینین-رادوشکویچ و سینتیک های واکنش شبه درجه اول، شبه درجه دوم، پخش درون ذره ای و الوویچ برازش شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بین پنج مدل ایزوترمی مورد بررسی فرایند جذب از ایزوترم هارکینز- جورابا 9914/0R2= بیشترین تبعیت را دارد، همچنین چگونگی جذب از هر دو ایزوترم لانگمیر و فروندلیچ نیز تبعیت مناسبی دارد (9633/0 R2= 9365/0R2=) و این بدین معنی است که فرایند جذب هم به صورت تک لایه ای و هم چند لایه ای صورت می گیرد. پایین بودن متوسط انرژی آزاد(KJ/mol323/0E=) در مدل دوبینین- رادوشکویچ نشان داد جذب فیزیکی فرایند غالب جذب است. همچنین فرایند جذب از واکنش شبه درجه دوم (9998/0R2=) تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت جذب رنگ متیلن بلو به صورت چند لایه ای بیشتر از تک لایه ای صورت می گیرد و پوکه معدنی جاذبی کارا برای حذف رنگ متیلن بلو می باشد(2/0RL=).
    کلیدواژگان: سینتیک واکنش، ایزوترم جذب، متیلن بلو، پوکه معدنی
  • لیا فلاح تفتی، حسن مظفری خسروی *، آزاده نجارزاده، حسین فلاح زاده صفحات 64-78
    مقدمه
    امروزه افزایش امید به زندگی، کاهش میزان مرگ و میر و بهبود شرایط بهداشتی موجب بالا رفتن شمار سالمندان، به عنوان یکی از گروه های آسیب پذیر جامعه شده است. بنابراین امنیت غذایی یکی از پیش نیازهای ضروری برای سلامت سالمندان است. مطالعه حاضر به منظور بررسی وضعیت امنیت غذایی سالمندان وعوامل مرتبط با آن طراحی واجرا شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی درسال 1391 و با مشارکت 300 نفر از سالمندان شهر اراک انجام شده است. روش بررسی، با استفاده از پرسش نامه امنیت غذایی FaCPS-FSSM اعتبارسنجی شده برای سالمندان با انجام مصاحبه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بکارگیری آزمون آمای کای اسکویر، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 3/39 درصد از سالمندان دارای امنیت غذایی کامل، 29 درصد ناامن غذایی بدون گرسنگی، 7/20 درصد ناامنی غذایی متوسط و 11 درصد ناامنی غذایی شدید میباشند. ارتباط معنی داری بین سطح سواد، شغل، وضعیت تاهل، نمایه توده بدن، ابتلا به بیماری های مختلف و بعد خانوار با امنیت غذایی حاصل شد(05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه نزدیک به 7/60 درصد از سالمندان مورد مطالعه از درجاتی از ناامنی غذایی به سر می بردند، همچنین با توجه به عوامل مختلفی که در این مطالعه رابطه معنی داری با این مشکل داشتند، لزوم توجه به این مشکل در این طبقه از جمعیت آسیب پذیر جامعه بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: سالمندان، امنیت غذایی، سلامت سالمندان
  • ناصر ناستی زایی *، معصومه نجفی صفحات 79-92
    مقدمه
    اگر مدیران خواهان کارکنانی هستند که به فراسوی انتظارات می روند، به میل و خواست خود به رفتارهایی دست می زنند که جزء وظایف رسمی شغلی شان نیست، و به طور کلی رفتارشهروندی سازمانی بالایی دارند باید با کارکنان در محیط کاری رفتاری عادلانه داشته باشند. در این راستا، مطالعه حاضر به دنبال بررسی رابطه عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده که به شیوه نمونه گیری طبقه ای- تصادفی تعداد 65 پرسشنامه بین کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان توزیع شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه 2 پرسشنامه معتبر عدالت سازمانی نی هوف و مورمن (1993) و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران (1990) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 17 استفاده شد.
    یافته ها
    1- ادراک کارکنان از وضعیت عدالت سازمانی نسبتا مطلوب می باشد. 2- کارکنان مورد مطالعه رفتار شهروندی سازمانی نسبتا مطلوبی را از خود بروز می دهند.3- بین عدالت سازمانی و ابعاد سه گانه آن با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.4- نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان داد از بین ابعاد سه گانه عدالت سازمانی، دو بعد عدالت توزیعی و تعاملی قابلیت پیش بینی رفتار شهروندی را دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به محرز شدن نقش مثبت عدالت سازمانی در بروز رفتار شهروندی سازمانی برگزاری دوره های آموزشی جهت آشنایی مدیران سازمان ها با مبانی و اصول عدالت سازمانی، تعاملات انسانی و نحوه به کارگیری آنها در سازمان ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و تعاملی، رفتار شهروندی سازمانی
  • محمد زکی زاده، معصومه طباطبایی *، سیدعلی یاسینی اردکانی صفحات 93-102
    مقدمه
    آنتیموان تری اکسید (Sb2O3) به عنوان یک کاتالیزور در تولید پلی اتیلن ترفتالات(PET) استفاده می شود و مطالعات انجام شده روی آب های بطری شده نشان می دهد که آنتیموان می تواند از بطری های پلاستیکی پلی اتیلن ترفتالات(PET) به داخل آب آشامیدنی نشت کند.
    روش بررسی
    در این مطالعه یک روش ساده برای تعیین مقادیر کمی آنتیموان در آب آشامیدنی بطری شده استفاده شده است. که بر اساس پیش تغلیظ/ استخراج فاز جامد است. نانو ذره آلومینیوم اکسید اصلاح شده با یک لیگاند شیف باز برای پیش تغلیظ استفاده شد. آزمایش ها در یک سیستم مداوم انجام شد و ازHCl به عنوان شوینده استفاده شد. پارامترهای شیمیایی و حجمی برای پیش تغلیظ و اندازه گیری آنتیموان بهینه شدند. غلظت آنتیموان توسط طیف سنجی جذب اتمی اندازه گیری شد. برای بررسی اثر عوامل محیطی در میزان ورود آنتیموان در آب (PET)، بطری ها در شرایط مختلف (دمای اتاق، در معرض نور خورشید و oC 18-) نگهداری شدند.
    یافته ها
    نمودار کالیبراسیون در محدوده ppm 15-50/0 آنتیموان، با حد تشخیص ppm 055/0 به صورت خطی رسم شد. مقدار بهینه حجم نمونهmL 450، سرعت عبور نمونه از جاذبmL/min 5، حجم شویندهmL 5 و سرعت عبور شوینده از جاذبmL/min 2 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نانوآلومینای اصلاح شده یک جاذب موثر در جدب آنتیوان از آب وHCL 1M محلول شوینده مناسب می باشد. ماکزیمم آزاد شدن آنتیموان از آب بطری شده وقتی بطری آب در معرض نور خورشید قرار می گیرد انجام می شود.
    کلیدواژگان: آنتیموان، آب آشامیدنی بطری شده، آلومینیوم اکسید اصلاح شده، پیش تغلیظ
  • محمدحسین باقیانی مقدم، زهرا واعظیان *، زهره کریمیان کاکلکی، رویا حمایتی، حسین فلاح زاده صفحات 103-114
    مقدمه
    نارسایی مزمن کلیه یکی از شایع ترین بیماری مردم درتمام کشورهای دنیاست. خودمراقبتی یکی از جنبه های مهم درمان در بیماران همودیالیزی محسوب می شود ولازم است که آموزش خودمراقبتی در برنامه های درمانی این بیماران در بیمارستان ها قرار گیرد. این مطالعه با هدف تعیین بررسی تاثیرآموزش بر رفتار خودمراقبتی و منافع و موانع انجام آن دربیماران همودیالیز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 40 نفر مورد و40نفر شاهد به روش نمونه گیری تصادفی از بین بیماران تحت درمان در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) آمل و امام خمینی(ره) نور وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران، درسال 1392 انتخاب شدند. بیماران گروه آزمون در طی سه جلسه25-30 دقیقه ای، تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه و طی مصاحبه با بیماران، قبل و بعد از مداخله، جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار 18 SPSS و آزمون های Anova، t-test، ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    پس ازمداخله آموزشی نمره رفتارهای خودمراقبتی همودیالیز و منافع انجام آن ها بطور معنی داری نسبت به قبل ازآموزش در گروه آزمون افزایش وموانع انجام آن کاهش معنی دار داشته، در حالی که گروه شاهد هیچ تغییر قابل توجهی در این متغیرها نداشت.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی اجراشده در این مطالعه در بهبود رفتارهای خودمراقبتی این بیماران و مثبت نمودن درک آنها از منافع و موانع انجام آن موثر بوده است. پزشکان و پرستاران بخش دیالیز بیمارستان ها با بکارگیری این روش آموزشی، می توانند نقش بسیار موثرتری در بهبود رفتارهای خودمراقبتی این بیماران و ارتقاءسلامت بیماران همودیالیزی و بالطبع افزایش کیفیت زندگی و طول عمر آنها داشته باشند.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز، خودمراقبتی، منافع درک شده، موانع درک شده
  • محمد علی مروتی شریف آباد، سکینه گرایلو *، علی دهقان، حسین فلاح زاده، زهره کریمیان کاکلکی صفحات 115-130
    مقدمه
    استئوآرتریت زانو از شایعترین علل درد مفصل زانو وابسته به سن می باشد که باعث ناتوانی، از کار افتادگی و کاهش کیفیت زندگی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی سطح نگرش و رفتارهای خودمراقبتی بیماران استئوآرتریت زانو مراجعه کننده به سه کلینیک روماتولوژی شهرستان یزد می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی بر روی 235 بیمار مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان یزد که بصورت تصادفی و داوطلبانه انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه شامل متغیرهای دموگرافیک، سوالات نگرش و رفتارهای خودمراقبتی بود که روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرارگرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و با آزمون های آماری پارامتریک t-test، ANOVA، ضریب همبستگی، 2χ در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 15/9±9/54 سال و BMI آنها 6/4±8/28 بود. میانگین نمره نگرش بیماران نسبت به خودمراقبتی 95/3±/41/47 از 55 نمره و نمره خودمراقبتی بیماران 75/5±11/43 از 60 نمره بود که هر دو امتیاز در سطح متوسط می باشد. همچنین رابطه آماری معنی دار مثبتی بین نگرش و رفتارهای خودمراقبتی مشاهده گردید(01/0P=). در بین رفتارهای مختلف خودمراقبتی، نگرش بیماران به تاثیر مثبت استفاده از عصا در خودمراقبتی بیماری در کمترین میزان بود و مطابق با اعتقاد بیماران، در بین رفتارهای خودمراقبتی استفاده ازعصا در حین راه رفتن کمترین عملکرد را دارا بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مبنی برمتوسط بودن میزان نگرش و رفتارهای خودمراقبتی بیماران و نیز همبستگی مثبت بین آنها با بهبود نگرش، خودمراقبتی بیماران نیز افزایش می یابد؛ بعلاوه با توجه به این که در بین رفتارهای خودمراقبتی نگرش استفاده از عصا،استخر رفتن و کاهش وزن در سطح پایین تر بود، بنابراین توصیه می شود در برنامه های مداخله ای برموارد مذکور تاکید بیشتری شود.
    مقاله حاضر برگرفته از پایان نامه تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد آموزش بهداشت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد می باشد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، خودمراقبتی، نگرش، عملکرد
  • آزاده چوبفروش زاده *، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی، محمدرضا عابدی صفحات 131-140
    مقدمه
    بیماری ام اس یک بیماری مزمن و پیش رونده سیستم اعصاب مرکزی است که دارای علایم متعدد می باشد.این نشانه ها اثرات منفی زیادی روی کیفیت زندگی بیماران می گذارد.این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت زندگی بیماران عضو انجمن ام اس در شهر یزد طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی است.جامعه آماری شامل بیماران عضو انجمن ام اس شهر یزد بودند.تعداد افراد نمونه 108 نفر بود که به صورت تصادفی(مراجعه تصادفی پژوهشگر در روزهای مختلف به انجمن در فاصله زمانی شهریور تا پایان مهر ماه 1392 انتخاب و وارد مطالعه شدند و اطلاعات دموگرافیک آنان ثبت شد.روش گرد آوری داده ها به صورت خود گزارشی وبا استفاده از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس)54-MSQOL)بود که حاوی54 سوال می باشد.د اده ها توسط نرم افزار18-SPSS وآمار توصیفی و آزمونهای آماری T-TEST، همبستگی پیرسون و اسپیرمن تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 31/9±27/34 سال بود. بالاترین میزان نمره در بین14خرده مقیاس کیفیت زندگی مربوط به عملکرد اجتماعی(57/25±45/61) و کمترین میزان مربوط به محدودیت نقش به علت مشکلات جسمی (64/37±37/34) می باشد. میانگین نمرات حیطه ترکیبی سلامت جسمانی در افراد نمونه(87/12±29/49) و سلامت روانی (62/20±38/38) بدست آمد. بین دو جنس از نظر حیطه های ترکیبی کیفیت زندگی(ابعاد سلامت جسمانی و روانی)، تفاوت معناداری وجود ندارد(05/0≤P). بین ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی و همچنین هریک از این دو بعد با تحصیلات رابطه مستقیم و معنادار وجود داشت (05/0≥p). بر اساس نتایج تحلیل همبستگی پیرسون، بین سن و مدت زمان ابتلا به بیماری با ابعاد دوگانه کیفیت زندگی رابطه معکوس و معنادار وجود داشت (05/0≥p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه کیفیت زندگی بیماران عضو انجمن ام اس شهرستان یزد کمتر از حد متوسط می باشد.بیماری ام اس بر تمامی ابعاد زندگی فرد اثر منفی دارد.از این رو آنچه در این زمینه حایز اهمیت است، طراحی خدماتی همه جانبه جهت ارتقای کیفیت زندگی این گروه از بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس، پرسشنامه 54، MSQOL
  • محمد تقی قانعیان، محمدحسن احرامپوش، علی جبالی، سمانه مظفری خسروی *، سید حسین حکمتی مقدم، حسین فلاح زاده، رضا علی فلاح زاده صفحات 141-150
    مقدمه
    آلیسین از عصاره سیر گرفته شده و به واسطه گروه تیوسولفونات توانایی اتصال به گروه های تیول پروتئین ها را دارد. این اتصال باعث تخریب انواع پروتئین ها و آنزیم های مهم میکروب ها شده و می تواند بر طیف وسیعی از ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و انگل ها موثر باشد. هدف این مطالعه بررسی پایداری، سمیت و اثر ضد میکروبی آلیسین محلول می باشد.
    روش بررسی
    نخست سریال غلظت (31،62، 125، 250، 500 میکروگرم در میلی لیتر) محلول آلیسین تهیه و در معرض سوسپانسیون سوش های استاندارد باکتریایی شامل سودوموناس آئروژینوزا(ATTC 25987)، اشریشیاکلی(ATTC 25922) و استافیلوکوکوس اوررئوس(ATTC 25923) و سوش های استاندارد قارچی شامل کاندیدا آلبیکنس(ATTC 10231) و آسپرژیلوس نیجر(ATTC 16888) قرار داده شد و در نهایت کمترین غلظت مهاری(MIC50 وMIC90) این ترکیب علیه هر سوش، تعیین گردید. برای بررسی سمیت، نخست سوسپانسیون سلول های پوست موش، نژاد بالب سی تهیه و به مدت 6، 12 و 24 ساعت در معرض سریال غلظت محلول آلیسین قرار گرفت. سپس با تست MTT میزان حیات سلولی با توجه به کنترل محاسبه گردید. برای بررسی پایداری محلول آلیسین، نخست تعدادی قطعه سنگ مرمر استریل شده تهیه و به طور جداگانه روی سطح آنها با محلول آلیسین آغشته گردید. بعد از گذشت 6، 12 و 24 ساعت از قطعه سنگ ها نمونه گیری و روی پلیت نوترینت آگار تلقیح شد. محیط های کشت به مدت 48 ساعت در 37 درجه سانتی گراد انکوبه شده و در نهایت تعداد کلونی های رشد کرده در هر پلیت، شمارش گردید.
    یافته ها
    تست میکرودایلوشن نشان داد کمترین میزان MIC50 برای محلول آلیسین مقدار 62 میکروگرم بر میلی لیتربرای سوش کاندیدا و بیشترین میزان MIC50 برای سوش استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده گردید. محلول آلیسین بر روی همه سوش های باکتریایی و قارچی مورد مطالعه اثر ضد میکروبی دارد. همچنین این مطالعه به ما نشان داد که سمیت محلول آلیسین به مقدار اندکی وابسته به زمان و غلظت بوده ولی افزایش زمان تا 24 ساعت تاثیر چشمگیری بر کاهش پایداری این ماده نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج محلول آلیسین دارای خاصیت ضدمیکروبی بوده و سمیت آن ناچیز و قابل اغماض می باشد. همچنین این ماده از پایداری بالایی در شرایط محیطی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اثر ضد میکروبی، آلیسین، سمیت، پایداری
  • ابوالفضل برخورداری فیروزآبادی، علی فیروزی چاهک *، مهدی قهاری، فاطمه کارگرشورکی صفحات 151-161
    مقدمه
    روشنایی خوب، باعث بالا رفتن بازده کار و همچنین اثرات مفید بر حالات فیزیولوژیک عمومی افراد دارد. رابطه معنی داری بین روشنایی کم و فراوانی بالای حوادث ناشی از کار وجود دارد. با توجه به اهمیت روشنایی و نظر به اینکه کارگاه های بافندگی به دلیل کار دقیق و حساس و عدم نظارت ارگان های مربوطه به روشنایی بالایی نیاز دارند، این مطالعه با هدف ارزیابی روشنایی در کارگاه های بافندگی شهر یزد در دو فصل بهار و پاییز و بهبود روشنایی در کارگاه های با شرایط روشنایی ضعیف صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش، در10 کارگاه خانگی بافندگی شهر یزد انجام شد. اندازه گیری ها در خردادماه به دلیل وجود حداکثر روشنایی طبیعی و آبان ماه در روزهای ابری سال صورت پذیرفت. بنابر این در هر دو فصل سال روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی مورد بررسی قرار گرفت. بدین صورت که به منظور اندازه گیری نور طبیعی تمام منابع روشنایی مصنوعی(لامپ)خاموش گردید و پس از اندازه گیری، با روشن نمودن مجدد لامپ ها، میزان روشنایی کلی (طبیعی و مصنوعی) اندازه گیری شد. به منظور اندازه گیری روشنایی عمومی از الگوی ارایه شده توسط Illuminating Engineering society و ایستگاه سطوح کار استفاده گردید. با توجه به اینکه اپراتور اکثر ساعات کاری را در قسمت چله و جلوی دستگاه سومت سپری میکرد اندازه گیری های موضعی در این دو قسمت صورت گرفت. در پایان کارگاه های با روشنایی کمتر از حد استاندارد شناسایی و مداخلاتی جهت بهبود شرایط موجود انجام گرفت و مجددا روشنایی این کارگاه ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    حداقل و حداکثر میانگین شدت روشنایی کلی در فصل بهار به ترتیب مربوط به کارگاه های شماره 4 و 6 با مقادیر 67/278 و 53/452 لوکس می باشد.کارگاه های شماره 5 و 2 با مقادیر 47/184 و 43/218 لوکس به ترتیب دارای حداقل و حداکثر مقدار نور روز در فصل بهارمی باشند. کمترین و بیشترین میانگین شدت روشنایی کلی در فصل پاییز به ترتیب مربوط به کارگاه های 2 و 6 با مقادیر 13/230 و 57/400 لوکس و همچنین حداقل و حداکثر میانگین شدت روشنایی طبیعی به ترتیب مربوط به کارگاه های 6 و 3 با مقادیر 37/151 و 77/183 لوکس می باشد. با انجام طراحی مجدد و یک سری مداخلات نظیر: تعویض لامپ ها، تمیز کردن سطوح و لامپ ها روشنایی کارگاه شماره 4،2 به میزان حد استاندارد رسید.
    نتیجه گیری
    اکثر کارگاه های بافندگی مورد مطالعه دارای روشنایی مطلوبی بوده که البته با تدابیری همچون چیدمان صحیح و نظافت و گردگیری دوره ای لامپ ها، تعویض مرتب چراغ های سوخته و استفاده از لامپ فلورسنت می توان شرایط روشنایی محیط را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: روشنایی، ارزیابی، بافندگی، مطلوبیت
  • سیدکاظم علوی لنگرودی، مریم صالح زاده، مریم منتظری هدش* صفحات 162-172
    مقدمه
    برخورداری از باورهای دینی و نیروی تفکر نقش مهمی در کاهش اختلالات روانی و استرس دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جهت گیری مذهبی و گرایش به تفکر انتقادی با راهبردهای مقابله با استرس در دانشجویان دختر دوره کارشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه یزد انجام گرفت.
    روش بررسی
    جامعه ی آماری پژوهش شامل 1617 دانشجوی دختر دوره کارشناسی دانشگاه یزد بود که از این جامعه بر اساس جدول مورگان-کرجسی تعداد 300 نفر از دانشکده ی علوم انسانی به عنوان نمونه به روش تصادفی طبقه ای با نسبت مساوی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ی جهت گیری مذهبی آلپورت، پرسشنامه ی گرایش به تفکر انتقادی ریکتس و پرسش نامه مقابله با موقعیت های فشارزای اندلر و پارکراستفاده شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
    یافته ها
    ابتدا بین جهت گیری مذهبی درونی و سپس جهت گیری بیرونی با سبک مقابله مساله مدار و همچنین بین گرایش به تفکر انتقادی و سبک مساله مدار هم بستگی مثبتی در دانشجویان مشاهده شد. از بین مولفه های گرایش به تفکر انتقادی، مولفه نوآوریی و بلوغ فکری با سبک مساله مدار و اشتغال ذهنی در ابتدا با سبک مساله مدار و سپس با سبک اجتنابی هم بستگی مثبت معنادار و در مقابل، مولفه بلوغ فکری نیز با دو سبک هیجان مدار و اجتنابی همبستگی منفی معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهشی با آموزش تفکر انتقادی و تلاش در جهت درونی سازی مذهب می توان بهره گیری دانشجویان از سبک های مقابله ای کارآمد در هنگام مواجهه با رویدادهای تنش زا را افزایش داد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، گرایش به تفکر انتقادی، استرس، راهبردهای مقابله با استرس
  • مهدی ملک، زهرا لبافیان، مهین غفورزاده، علی فتاحی بافقی * صفحات 173-182
    مقدمه
    لیشمانیوز که جزء ده بیماری مهم عفونی دنیاست از جمله سه بیماری مهم است که توسعه در زمینه واکسن، دارو و حشره کش برای کنترل آن با مشکل مواجه هست. تحریک الکتریکی به عنوان روش درمانی در تعدادی از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است. اما برروی درمان لیشمانیوز جلدی به طور معمول به کار نرفته است. لذا هدف ما در این بررسی اثرجریان الکتریسته مستقیم بر حیات انگل سالک شهری درمحیط کشت می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع تجربی و به شیوه کارآزمایی آزمایشگاهی بود. انگل لیشمانیا گونه سالک شهری ایران کشت داده شدو پروماستیگوت های هردو مرحله پویا و ایستا تهیه شد. الکترود ها در فاصله 2 یا 4 سانتیمتری از هم بود و وقتی ولتاژ به ترتیب 5/2، 5/3 و 5/4 به الکترودها اعمال شده بود در زمانهای 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 70 دقیقه تعداد پروماستیگوت های زنده نمونه شمارش شد. داده ها ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین پروماستیگوت های زنده مرحله ایستا و پویا وقتی که فاصله الکترودها 2 سانتی متر بود برای ولتاژ های 5/2، 5/3 و 5/4 در مقایسه باگروه شاهد اختلاف معنی دار نشان داد (003/0 =p). همچنین این تفاوت برای ولتاژ 5/2 و 5/4 ولت هم معنی دارشد(004/0 =p). ولی پروماستیگوت های زنده مرحله پویا برای ولتاژ 5/3 و 5/4 ولت معنی دار نشد (05./ =p). پروماستیگوت های زنده مرحله ایستا وقتی که فاصله الکترودها 4 سانتی متر بود برای ولتاژ 5/2 و5/3 ولت معنی دار نشد (148/ 0=p). ولی این تفاوت برای ولتاژ 5/2 و 5/4 ولت معنی دار شد(0001/0 =p). ولی برای ولتاژ 5/3 و 5/4 ولت هم معنی دار شد 001/0/p<)، پروماستیگوت های زنده مرحله پویا وقتی که فاصله الکترودها 4 سانتی متر بود، تفاوت میانگین تعداد انگلها برای ولتاژ 5/2 و5/3 ولت معنی دارنشد (725/0 =p). این تفاوت برای ولتاژ 5/2 و 5/4 ولت معنی دار (004/0 =p). و همچنین برای ولتاژهای 5/3 و 5/4 ولت نیز معنی دار شد (007/0 =p).
    نتیجه گیری
    انگل به جریان مستقیم الکتریسیته در محیط کشت حسای و پروماستیگوت های پویا حساس تر و هرچه فاصله الکترودها کمتر و ولتاژ بیشتر باشد تاثیر جریان الکتریسیته بر کنترل رشد بیشتر هست.
    کلیدواژگان: سالک شهری، الکتریسیته مستقیم، لیشمانیوز پوستی، محیط کشت
|
  • A. Delpisheh, Sh Kohi Ardebili, M. Babanejad, M. Mansorian *, M. Ghorbani, A. Rezapor, H. Rahimzadeh Pages 1-14
    Introduction
    The elderly age has its own special needs and difficulties. The present study aimed to determine health status and health needs of the elderly in Ilam Province.
    Methods
    Through this descriptive analytical cross sectional study, 1012 elderly residents in eight cities of Ilam province were selected based on an appropriate proportion and hen were interviewed face to face completing a valid and reliable questionnaire. Analyzing the study data was performed by ANOVA test applying SPSS software and p-values less than 0.05 were considered statistically significant.
    Result
    Out of 1012 participants, 60.5% were males and 39.5% were females. Mean age was 71.1±8.02 year, and the most age group was 65-69. Overall, 38/6% were covered by health insurance organizations. Mean systolic and diastolic blood pressure of participants were 13.38 and 11.76 respectively. The mean BMI of the study population was 25.72, 36.1% were reported to have heart disease history, 15% had diabetes, 22.5% had respiratory problems and 16.3% were addicted to cigarettes. Moreover, 45.3% had history of surgery, 72.8% experienced joint pain, 64.6% reported skeletal pain and 12.6% had history of stroke. Falling from height (18%) was demonstrated the highest rate of accidents for the elderly.
    Conclusions
    The prevalent health problems of old people in Ilam mainly referrs to non-communicable disorders specifically cardiovascular diseases and diabetes. Health promoting interventions seem to be necessitated for the elderly in order to have a healthy elderly life.
    Keywords: The Elderly, Health Problems, Healthy Needs, Elderly Health
  • A. R Shahriyari Farfanie._Mail: M. Mokhtari *_A. Ebrahimi_Mt Ghaneian_Mh Ehrampoush_A. Dehghani Pages 15-28
    Introduction
    Considering the important role of industry in polluting the environment, the present study aimed to evaluate the performance of chemical coagulation together with advanced oxidation (peroxone) regarding dye wastewater treatment of appliance factories.
    Methods
    This study was experimental, which it’s pilot-scale was conducted on the wastewater of the painting appliance Factory. The sample was selected via the combined sampling procedure. The processes used in the present study consisted of chemical coagulation and advanced oxidation (peroxone) processes and 250 samples were analyzed. MgCl2, PAC and FeCl3, Bentonite, Cationic Polymer were used for chemical coagulation. The used equipments consisted of Spectrophotometer DR 2000, Jar taste and a ozonation reactor. COD and dye of samples were measured according to standard method.
    Results
    The results revealed that each of the coagulants in its optimal pH were able to arrange the magnesium chloride 86.85%, poly aluminum chloride 88.47% and ferric chloride 85.41% in removal of COD. Poly aluminum chloride achieved the highest dye removal 90.92%. Furthermore, the highest COD removal efficiency was related to the combination of magnesium chloride (1.4 mg/l), poly aluminum chloride (0.6 mg/l) and cationic polymers (0.4 mg/l) with an efficiency of 89.11%, which managed to remove the dye up to 93.38%. COD removal efficiency reached to 99.67% using advanced oxidation process by peroxone method on pretreated wastewater (with chemical coagulation).
    Conclusions
    For better performance of peroxone treatment, the wastewater should be pretreated for removal of dissolved solids. As a result, due to its suspension status of using peroxone method together chemical coagulation has a high capability to remove COD and dye from appliance Factore, s wastewater.
    Keywords: Appliance Factory, Chemical Coagulation, Dye Wastewater, Industrial Wastewater, Peroxone
  • H. Fallahzadeh, Z. Golshanzadeh *, H. Mozafari, M. Momayezi Pages 29-37
    Introduction
    Vitamin D deficiency and type 2 diabetes are both common diseases. Numerous studies have examined the relationship between the two. The purpose of this study was to investigate the effect of vitamin D supplementation on glycemic status, lipid profile and inflammatory markers in patients with diabetes.
    Method
    Type of systematic review and meta-analysis, which is actually a review on the studies available. Beginning a search extensively on electronic resources English, including EMBASE, Web of science, Medline Scopus and Who and electronic resources Persian including SID and Google scholar for diabetes-related research papers do.
    Result
    The test of heterogeneity, studies with significant heterogeneity in vitamin D, HOMA-IR and insulin sensitivity were the random effects model was used and the mean difference and 95% confidence intervals between the two groups in the vitamin D, 1.87 and (-5.49,9.23), HOMA-IR 0.09 and (-.023,0.05) and insulin sensitivity, 0.24 and (-0.75,0.26), respectively.
    Discussion
    The overall results of this study showed that the meta-analysis, vitamin D and insulin sensitivity in diabetic patients is effective and HOMA-IR is not effective on patients with diabetes.
    Keywords: Vitamin D, HOMA, IR, Insulin sensitivity, Meta, analysis, Diabetes
  • A. Moradi, D. Shojaizade* Pages 38-49
    Introduction
    Health care workers play a major role in regard with the training of healthy life style to different groups in the society, who are considered as a suitable model of observing a healthy life style. Accordingly, this study aimed to determine the healthy lifestyle of health care workers in Andimeshk.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all the health care workers (n=170) were selected through census sampling method. The standard questionnaire of Health promotion lifestyle profile II (HPLPII) was used in order to gather the study data, which then were analyzed by SPSS software (ver,19) using descriptive statistical tests, independent samples t-test, one-way ANOVA, as well as Pearson correlations coefficient.
    Results
    The mean age of participants was 36.25±7.06 years. 73.2% 0f the health care workers in this study were married and 26.8% were males. The total mean HPLP was 130 ±15.34. In addition, health responsibility obtained the highest score, whereas the physical activity received the lowest score. A statistically significant correlation was detected between HPLP aspects and demographic factors (p>0.05). However, there was a statistically significant relationship between gender and nutrition(p=0.005), marital status and interpersonal relations (p=0.005), BMI and interpersonal relations(p=0.005), work background and spiritual growth (p=0.016).
    Conclusion
    The findings of the present study revealed that health-promoting behaviors were reported at an average level within health care workers. As a result, planning seems to be necessitated in regard with improving and promoting lifestyle of this important group of workers, who play a very significant role in the health promotion of the society.
    Keywords: Andimeshk, Health care workers, HPLP, Lifestyle
  • M. Soltanian, M. Pirsaheb, A. Almasi, M. Moradi *, K. Sharafi, S. Soltanian Pages 50-63
    Introduction
    Azo groups of dyes used widely for coloring yarn. Methylene blue is one of this group's dyes therefore with benzene rings in its structure caused the toxicity and its persistence in the environment. So that the its deficiency of proper treatment can cause the irreparable damage to the environment. One of the ways to removal these dyes from natural sources are absorbed by the absorbent. So the aim of this study is Kinetic and isotherm study of methylene blue adsorption by powdered pumice from the aquatic environment.
    Methods
    Adsorption process was investigated in vitro at neutral pH, a constant concentration of dye and adsorbent dosage. The residual concentration of the dye solution through adsorption was measured at a wavelength nm 665 by using a spectrophotometer (Cary 50 manufacturers of Perkin Elmer). In order to understand how to adsorption, obtained data were fitted with Langmuir, Freundlich, Temkin, Harikens-jura and Dubinin-Radushkevich isotherms and Pseudo –first –order, Pesedo – second – order, Intraparticle diffusion and Elovich Kinetics.
    Results
    Results showed that in the between of five isotherm models, the adsorption process is most obeyed of Harikens-jura isotherm (R2=0.9914). Also the adsorption process has appropriate obeyed of both Langmuir and Freundlich isotherms (R2=0.9633 and R2=0.9365) and it is means that the adsorption process occurs in a mono- layer and multi-layer. The low of mean free energy (E= 0.323 KJ/mol) in Dubinin-Radushkevich showed that the physical absorption process is dominant adsorption. Also adsorption process is obeyed of pseudo – second – order model.
    Conclusion
    According to the results, can say Methylene blue adsorption multi -layer is most occurs than mono- layer and the pumice is the effectiveness adsorbent for removal methylene blue dye (RL=0.2).
    Keywords: Diabetes, Insulin sensitivity, HOMA, IR, Meta, analysis, Vitamin D
  • L. Fallah Tafti, H. Mozafari Khosravi *, A. Najarzadeh, H. Falahzadeh Pages 64-78
    Introduction
    Today, increased life expectancy, reduced mortality rates, and improved health conditions caused to an increase in number of elderly people, as one of the vulnerable groups in the society. On the other hand, food security is one of the necessary prerequisites for the health of the elderly people. Therefore, the present study intended to investigate the food security status of the elderly people as well as its related factors.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2012 consisting of 300 elderly people of Arak city. The study data were collected through FaCPS-FSSM food security questionnaire validated for the elderly via conducting interviews. In order to analyze the study data, SPSS software was utilized applying Chi square test, independent t–test, Pearson's correlation and regression.
    Results
    The results of the present study revealed that 39.3% of the elderly people had a full food security, 29 % reported food insecurity without hunger, 20.7% showed moderate food insecurity and 11% had severe food insecurity. Moreover, a significant relationship was detected between education level, occupation, marital status, body mass index, disease and household dimension with the food security (p <%5).
    Conclusions
    Considering that close to 60.7% of the studied elderly revealed some degree of food insecurity as well as the various factors significantly associated with this problem in the present study, this problem in this level of vulnerable population demonds to be attended more than ever.
    Keywords: Elderly health, Elderly people, Food security
  • N. Nastiezaie *, M. Najafi Pages 79-92
    Introduction
    If managers want workers who go beyond expectations, willingly do acts which is not part of the official duties of their job, and generally have high organizational citizenship behavior, They should have fair treatment of employees in the workplace. Thus, this study aimed to examine the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior in staffs of Baharan psychiatry hospital in Zahedan.
    Methods
    In this descriptive – correlational study, 65 questionnaires was distributed among staffs of Baharan psychiatry hospital via random sampling. The study instruments consisted of organizational justice questionnaire (Nieohoff and Moorman,1993) as well as organizational citizenship behavior questionnaire (Podaskoof et al.,1990). In order to analyze the study data, the Spearman correlation coefficient and multiple regression was applied via SPSS Software (ver.17).
    Results
    Staffs’ perception of organizational justice situation was reported relatively favorable, who demonstrated favorable organizational citizenship behavior. A significant positive correlation was detected between organizational justice (and its three dimensions) and organizational citizenship behavior. Furthermore, multiple regression results demonstrated that out of three dimensions of organizational justice, distributive and interactional justice can explain and predict the organizational citizenship behavior.
    Conclusion
    The findings of present study revealed that since the positive role of organizational justice was demonstrated organizational citizenship behavior, training courses necessitate to be held in the managers familiarize in regard with the principles of organizational justice human interaction and the way to implement them in the organizations.
    Keywords: Distributive, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Justice, Procedural, Interactional Justice
  • Mohammad Zakizade, M. Tabatabaei *, Sa Yasini Ardakani Pages 93-102
    Introduction
    Antimony trioxide (Sb2O3) has been utilized as a catalyst in polyethylene terephtalate (PET) production, and the studies conducted on the bottled water has demonstrated that antimony can be leached from PET bottles into drinking water.
    Methods
    In this study, a simple method was applied in order to determine the trace amount of antimony in bottled drinking water based on preconcentration /solid phase extraction. The nano alumina modified with Schiff base ligand was used in regard with Sb preconcentration. The experiments were performed in a continuous system and HCI was used as eluent of Sb ion. Several chemical and flow variables were optimized for a quantitative preconcentration and determination of Sb ion. The atomic absorption spectroscopy was used to determine Sb ion concentration. In order to study the keeping conditions on the leaching of Sb ion from PET plastic, drinking water bottles were kept in different conditions(room temperature, sunny light and -18˚C).
    Results
    The calibration graph was linear in the range of 0.5 to 15.0 ppm Sb with detection limit of 0.055 ppm. The flow rate of sample was optimized in range of 1.0-9.0 mLmin-1 and Sb ion can be quantitatively eluted at 90 Vsample: Veluent retio.
    Conclusion
    The study results revealed that the modified nano alumina is an effective sorbent in regard with absorbing Sb ion from water and HCI 1M can be used as an appropriate eluent. Maximum leaching of Sb ion is observed when the bottled drinking water was exposed to the sun light.
    Keywords: Antimony, Bottled drinking water, Modified alumina, Preconcentration
  • Mh Baghianimoghadam, Z. Vaezian *, Z. Karimiankakolaki, R. Hemayati, H. Fallahzade Pages 103-114
    Introduction
    End Stage Renal Disease (ESRD) is regarded as one of the most prevalent diseases in all countries of the world. Self-care is one of the important aspects in treatment of hemodialysis patients. Therefore, self- care training demands to be taken into consideration in the patient's health programs in the hospitals. This study aimed to evaluate the effect of self-care behavior training as well as its benefits and barriers on patients undergoing hemodialysis.
    Methods
    In this experimental study, 40 cases and 40 controls were selected out of hemodialysis patients via random sampling method in 2013, who were hospitalized in two hospitals of Imam Reza in Amol and Imam khomeini in Noor that are dependent on Mazandaran University of Medical sciences. The intervention group patients were trained in three sessions of 25-30 minutes. The study data were collected before and after the intervention using the questionnaires and interview. Moreover, SPSS software (ver.18) was applied to analyze the study data via using correlation coefficient, regression, Anova analysis and T-test.
    Results
    After the training intervention, hemodialysis self-care scores as well as self-care benefits significantly increased, whereas the self-care constraints decreased significantly in the intervention group. However, the control group revealed no significant changes in regard with these variables.
    Conclusion
    The study findings demonstrated that the training program implemented in this study improved the patient's self- care behaviors and created a positive perception of self- care benefits and barriers. As a result, doctors and nurses in dialysis wards, utilizing this training procedure, can play an effective role in improving the patient's self-care behaviors, promoting their health, as well as increasing their quality and length of life
    Keywords: Dialysis, End stage renal disease, Perceived barriers, Perceived benefits, Self, care
  • Ma Morowatisharifabad, S. Gerayllo *, A. Dehghan, H. Fallahzade, Z. Karimian Kakolaki Pages 115-130
    Introduction
    Knee Osteoarthritis is the most common age-related causes of knee pain which can induce disability, disablement and reduced quality of life. Therefore, the present study aimed to determine attitudes and self-care behaviors of knee osteoarthritis patients referred to three Rheumatology Clinical Centers in Yazd.
    Methods
    This descriptive-analytical study was carried out on 235 patients referred to Health Care Centers of Yazd who were selected randomly. In order to glean the study data, a researcher-designed questionnaire was utilized probing into demographic variables as well as patient's attitudes and self-care behaviors. The reliability and validity of the questionnaire were approved, as well. The study data were analyzed applying SPSS software (ver. 18) via T-Test, ANOVA, Pearson correlation coefficient at 0.05 of the significant level.
    Results
    The participant's mean age and Mean BMI were reported 54.90±9.15 and 28.8±4.61, respectively. Mean score of patient's attitude toward self-care was 47.4±3.95 out of 55 and the mean score of their self-care behaviors was 43.11±5.75 out of 60, which the both scores were at a moderate level. Furthermore, a positive significant correlation was detected between attitude and self-care behaviors (p=0.01). Within different self-care behaviors, participant's attitude towards the positive effect of using crutches while walking was at the lowest level. Meanwhile, according to the patient's attitude, using crutches was demonstrated to have the least performance within the self-care behaviors.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, the attitude level can cause an increase in the patient's self-care behaviors. Moreover, since the participant's attitude towards such behaviors as using crutches, using pool and weight loss were at a low level, interventional programs are recommended to emphasize the mentioned issues.
    Keywords: Attitude, Knee osteoarthritis, Performance, Self, care behaviors
  • A. Choobforouszade *, Ht Neshatdoos, H. Molavi, Mr Abedi Pages 131-140
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is one of the progressive and chronic disorders of the central nervous system with various symptoms.this symptoms has negative affected on quality of life. this study designed to measure to examine the quality of life in Yazd MS Association.
    Methods
    This was a descriptive and cross-sectional survey on members of Yazd MS Associatoin.108 patients with MS randomly were selected from all MS patient who refferd to Yazd MS Association. Demographic data was recorded. they filled out Multiple Sclerosis quality of life-54 Questionnair. Data were analyzed by using SPSS 18 software by descriptive statistics, T-Test, Pearson a nd Spearman correlation coefficient.
    Results
    The mean age of participants was(34.27±9.31) years.The highest and lowest scores among 14 subscalees were related to social function(61.45±25.57) and role limitations due to physical problems(34.37±37.64), respectively. The mean scores of dimentions of overall quality of life in physical health and mental health were(49.29±12.87) and (38.38±20.62) respectively. There were no significant different between males and females in physical health and mental health(p≥0.05). Pearsons correlation indicated a positive relationship between physical health and mental health(p≤0.05). Inverse correlation were seen between age, disease duration with overall quality of life scores in tow areas (p≤0.05).
    Conclusion
    In this study, the quality of life was lower than average among Multiple sclerosis patients in Yazd MS Association. MS affected all aspect of a persons life negatively. Thus it is important to provide comperhencive services to improve the quality of life of these patients.
    Keywords: Quality of life, Multiple sclerosis, MSQOL, 54
  • M. Ghaneian, Mh Ehrampoush, A. Jebali, S. Mozaffary *, Sh Hekmatimoghaddam, H. Fallahzadeh, Ra Fallahzadeh Pages 141-150
    Introduction
    Allicin is extracted from Garlic, and can attach to the tiol groups of proteins by tiosulfanate group. This attachment leads to damage of various proteins and enzymes of microbes, and can affect wide spectrum of viruses, bacteria, fungi, and parasites. The aim of this study was to investigate the stability, toxicity and antimicrobial effect of allicin solution.
    Methods
    First, serial concentrations of allicin solution were prepared, and exposed to suspension of standard isolates of bacteria (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, andPsodomonasaerogina) and fungi (Aspergillusnige rand Candida albicans).The minimum inhibitory concentration(MIC50 and MIC90) of this compound against each isolate was determined. To evaluate the toxicity of allicin solution, the suspension of skin cells of Balb/C mice was prepared, and incubated with serial concentrations of allicin for 6, 12 and 24 h. Then, cell viability was calculated by MTT assay, based on control. To evaluate stability of allicin solution,some pieces of sterilized marble were prepared, and their surfaces were treated with the solution of allicin. After 6, 12 and 24 h,marbles were sampled, inoculated on the nutrient agar, and incubated for 48 h at 37 °C. Finally, the number of colonies grown on each plate was counted.
    Results
    The micro-dilution test showed that allicin solution had antimicrobial effecton the all bacterial and fungal isolates which studied. This study also showed that the toxicity of allicin solution slightly dependent on the time and concentration, but increase the time until 24 h had nota significant impact on the reducing of stability.
    Conclusions
    The allicin solution has antimicrobial activity and its toxicity is negligible. Also, this material has high stability in the environmental conditions.
    Keywords: Antimicrobial activity, Nanoparticles, Allicin, Toxicity, Stability
  • A. Barkhordari, A. Firoozichahak *, M. Ghahaee, F. Kargar Shouroki Pages 151-161
    Introduction
    The sense of sight is one of the most vital human senses and help the environment gets most of its information. Whatever one's job is more subtle, more work will be given brightness. Good lighting, increase work efficiency and general physiological effects on people's moods. The relationship between low and high frequency illumination accidents there
    Methods
    This study was conducted in 10 workshops in Yazd home knitting. Due to maximize natural lighting measurements in June and November this year took place in cloudy days. Thus, in both seasons overall lighting, natural and artificial, were evaluated. That, in order to measure all the natural light, artificial light sources (lamps) and the measurements were off by clarifying re-lamp, the overall lighting (natural and artificial) were measured. In order to measure the general lighting provided by the Illuminating Engineering society and stop the pattern surfaces were used. The workshops with less than standard lighting conditions were identified and interventions to improve the brightness of the workshops were measured again.
    Results
    Average, minimum and maximum overall brightness of spring workshops 4 and 6 respectively, with values of 67/278 and 53/452 is a luxury. Workshops values 5 and 2 47/184 and 43/218 minimum and maximum luxury in order to be daylight in spring.
    Conclusions
    The majority of the studied weaving Workshops lighting was good, with measures such as proper installation and periodic cleaning and dust lamps, replacement lamps burned by use of fluorescent ambient lighting conditions can be improved.
    Keywords: Lighting, assessment, knitting, utility
  • K. Alavi Langroody, M. Salehzadeh, M. Montazeri Hedesh* Pages 162-172
    Introduction
    the enjoyment of the religious belief and the idea of mental disorders and important role in reducing stress. So this study investigated the relationship between religious orientation and inclination to think critically and Coping with Stress in the Faculty of Humanities graduate students of Yazd University was conducted.
    Method
    statistical community research includes 1617 students graduate from the University of Yazd, which according to Morgan- Krejci Table the number of 300 students of faculty of humanity for example, chosen with equally classification random sampling method. to measure the research variables we used Allport religious oriented questionnaire, Ricketts questionnaire of disposition critical thinking and the coping Inventory for Stressful Situations of Andler and Parker. Data analysis using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Results
    first between internal religious orientation and second between external religious orientation with problem focused coping style and also observed a positive and medium correlation between disposition critical thinking and problem-focused coping style in students. Among the factors of disposition critical thinking, there was a significant and positive correlation between innovation and mental maturity factors with problem-focused ciping style, and mental occupation factor first with problem-focused coping style and then with avoidant coping style and in reverse there was a significant negative correlation between mental factor with avoidant and emotional coping styles. among five anticipant variables, respectively, there was a direct relationship between mental occupation, internal and external religious orientations in anticipation of problem-focused coping style, a reverse relationship between internal religious orientations and mental maturity in anticipation of emotional coping style, a direct relationship between external religious orientations and mental occupation in anticipation of avoidant coping style, and finally a reverse relationship between innovation and mental maturity in anticipation of avoidant coping style.
    Conclusion
    with respect to our research findings, it is possible to increase student’s utilization of efficient coping style facing stressful events through education of critical thinking and internalization of religious.
    Keywords: religious orientation, Critical Thinking Disposition, stress, coping strategies with stress
  • M. Malek, Z. Labafian, M. Hafourzadeh, A. Fattahi Bafghi* Pages 173-182
    Introduction
    Leishmaniasis is among top ten infectious diseases in the world, including the three diseases is important that the development of vaccines, medicines and insecticides is difficult to control it. The aim of in this study was Effect of direct electricity current on viability of Leishmania (L) tropica promastigotes: an In vitro study.
    Methods
    Leishmania (L) tropica [MHOM / IR / NADIM3] to an appropriate level in NNN medium and RPMI1640 culture and promastigotes was prepared both stationary and logarithmic phases. The effects of the direct current from the electrodes 2 or 4 cm Leishmania parasite when staining the size of 1 × 1/5 cm in a arose gel and the parasites create both stationary and logarithmic phases were separate. Electrodes are 2 or 4 cm, and when the voltage in the order of 2/5, 3/5 and 4/5 was applied to the electrodes at 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 70 minutes.
    Results
    Mean number of live promastigotes stationary and logarithmic stages when the distance between the electrodes was 2 cm to voltage 2/5, 3/5 and 4/5 compared with promastigotes in the control group showed significant differences (P=0.003). Also mean number of live promastigotes static stage when the distance between the electrodes was 4 cm to voltage 2/5 and 3/5 V was not significant (P=0.148). And 3/5 and 4/5 volts for voltage are not significant (P>0.05), the mean number of live promastigotes logarithmic stage when the distance between the electrodes was 4 cm, the voltage difference between the number of parasites for 2/5 and 3/5 V Not significant (P=0.725).
    Conclusion
    The electrodes are more sensitive and dynamic stage promastigotes lower and higher voltage electric current effect on growth control well.
    Keywords: Urban Cutaneous Leishmaniasis, Direct electricity current, Cutaneous Leishmaniasis, in vitro